Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΙΜΟΡΡΑΓΊΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΎΤΗ

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΡΗΣΗ



Γεια σας φίλοι μου

Χάθηκα για λίγες μέρες αλλά υπήρχε λόγος. Σήμερα δεν θα σας δείξω ντεκουπάζ ή άλλες κατασκευές.
Είναι μία ανάρτηση διαφορετική, μετά από μια δύσκολη εμπειρία που είχα με την υγεία μου.
Κάποια στιγμή ανέβηκε η πίεσή μου πολύ πάνω απ' το κανονικό με αποτέλεσμα να αιμορραγεί ασταμάτητα η μύτη μου. Μετά από την τρομάρα που πήρα και τον πανικό που ένιωσα σταμάτησα το αίμα με παγάκι που έβαλα πάνω στη μύτη. Φυσικά την πρώτη μέρα το έπαθα στο σπίτι της αδελφής μου και τρέξαν όλοι να με βοηθήσουν. Εγώ η έξυπνη φυσικά δεν πήγα κατευθείαν σε γιατρό και το παθαίνω άλλες δύο φορές την επόμενη μέρα. Μέχρι να έρθει ο καλός μου από την δουλειά για να πάμε στο νοσοκομείο εγώ τα είδα όλα (τρόμαξα, πανικοβλήθηκα, να έχω γεμίσει το μισό σπίτι αίμα με μία κατακόκκινη πετσέτα στην μύτη από την αιμορραγία να ψάχνω τα παγάκια να ψάχνω το τηλέφωνο για να μάθω το νοσοκομείο που εφημέρευε). Δόξα το Θεό πήγαμε στο νοσοκομείο μου δώσαν τις πρώτες βοήθειες και απέφυγα το εγκεφαλικό. Εμ... τι νομίζετε θα γλιτώνατε τόσο εύκολα από εμένα. Μπορεί τώρα να αστειεύομαι αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι αυτές οι πληροφορίες που θα δείτε παρακάτω για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgq4_4-NWT6UwC1sPf220DvCqaYRBexif2N1Wdxlx75EvW9cOzojiGP9G1tCemtfMlDdz8P3MXCq8vkfpGDvn1oZXfkGSxqxqsgPDk20573hyphenhyphenixsTDd70j2SmupT4J-J52XiPxq0AwUkg1g/s1600/nose-bleed.jpg

H ρινορραγία ή επίσταξη είναι η αιμορραγία από τη μύτη.

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Τα «ρουφήγματα» και σκαλίσματα της μύτης, η υψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τον χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένα κλιματιστικά είναι κοινοί παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη, σε ένα υγιή οργανισμό.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmWNWTHiOqFsIw72TUjCKaViyTtikdq69u2u1hp0j804zVlzrvMFJxblNueOdSXuCVectcygA4KQQj0NS3G1zMcmR1rjWU29oWYNMw3p_xYa7Y_tfvrGQdi_KGvhde-NyaUjMgrKKFYeYV/s1600/Unknown-6.jpeg

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις ρινορραγίας;
  • Με τον δείκτη και τον αντίχειρα, συλλαμβάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτης και σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα. 
  • Ζητάτε από ένα άτομο του φιλικού σας περιβάλλοντος να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά. 
  • Να αποφεύγετε να φυσάτε δυνατά τη μύτη σας, να τη φυσάτε πάντοτε με ανοικτό το στόμα και να μην την καθαρίζετε με αντικείμενα.
  • Παραμείνετε σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη και σκύψτε λίγο προς τα εμπρός από τα ισχία σας, για να εμποδίσετε το αίμα να συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας. 
  • Στη συνέχεια, πιάστε με δύο δάχτυλα το πρόσθιο, μαλακό τμήμα της μύτης (ακριβώς μπροστά από την οστέινη καμπύλη της) και πιέστε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή.
  • Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία, δεν πρέπει να φυσήξετε για λίγες ώρες τη μύτη σας, να σκύψετε, να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες ή να σηκώσετε βαριά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε ανάσκελα.
Λεμόνι για τη ρινορραγία
Αν ανοίξει η μύτη σας ξαφνικά, η πρώτη σας αντίδραση πρέπει να είναι  σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα και να πιέσετε με το δάχτυλο το ρουθούνι για 10 λεπτά. Αν στη συνέχεια βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αιμορραγία.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Η ιατρική βοήθεια είναι επιβεβλημένη, όταν συμβαίνει ένα από τα κάτωθι:

1. Όταν το άτομο εμφανίζει αίμα για πρώτη φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί σαφές εκλυτικό αίτιο (π.χ. σκάλισμα μύτης).

2. Όταν η αιμορραγία δεν ελέγχεται με απλή πίεση και διαρκεί πάνω από δεκαπέντε λεπτά.

3. Όταν επαναλαμβάνεται.

4. Όταν έχει προηγηθεί τραυματισμός της μύτης.

5. Όταν συνυπάρχει πόνος στην περιοχή.

6. Όταν συμβαίνουν αιμορραγίες και σε άλλα σημεία του σώματος.


Εύχομαι να μην σας κούρασα καλό σας βράδυ!!!


36 σχόλια:

  1. Σοφία μου συγκλονιστικό!
    Τα ταράχτηκα πολύ γιατί είμαι και λίγο φοβιτσιαρα με αυτά τα πράγματα.
    Χαίρομαι που είσαι καλά πρέπει να ήταν άσχημη εμπειρία.
    Γενικά ότι περίεργο παρατηρούμε στον εαυτό μας πρέπει να το ψάχνουμε με ειδικούς δεν έχουμε περιθώρια για αναβολές μερικές φορές!
    Περαστικά σου πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου τρομαξα παρα πολυ αλλα ευτυχως ολα πηγαν καλα.Ευχαριστω για τα περαστικα σου ευχομαι σε κανεναν να μη συμβη.

      Διαγραφή
  2. Περαστικά σου...Φαντάζομαι πόσο θα τρόμαξες όταν βρέθηκες μόνη...
    Εύχομαι να το ξεπέρασες και φυσικά να μην σου ξανασυμβεί...
    Πολύτιμες οι οδηγίες σου για την αντιμετώπιση της ρινορραγίας, σ΄ευχαριστούμε πολύ..
    Πολλές ευχές σου στέλνω...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοφία μου,περαστικά!Πολύ λυπάμαι!Δέν μού έχει τύχη ποτέ.Πίεση έχω αλλά τήν ελέγχω μέ χάπια!Πολύ χρήσιμες οι πληροφόριες σου!Σιδερένια κορ΄τσι μου!Καλό βράδυ!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω για τις ευχες σου Dimi μου!!! Και εγω εχω πιεση εδω και τεσσερα χρονια και την ελεγχω με χαπια που παιρνω καθημερινα αλλα λιγο παραπανω στρες και νατην η αιμοραγια!!! Ποιος το περιμενε!!!

      Διαγραφή
  4. Σοφία μου .. φαντάζομαι ποσο θα φοβηθηκες....τη δεύτερη φορά ιδίως που ήσουν και μόνη σου... σου εύχομαι περαστικά και να μη το ξαναπάθεις
    από τη ψηλή πίεση δηλάδη το έπαθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Δελφινακι μου για τα περαστικα σου,Φοβηθηκα παρα πολυ και τωρα ξερης κομμενα ολα αλατι φαγητο τσιγαρο ασε εχω κατι νευρα δεν λεγεται αλλα τι να κανω μπροστα στην υγεια ολα με μετρο.

      Διαγραφή
    2. Δελφινακι μου χαρηκα που σου αρεσαν οι κατασκευες μου

      Διαγραφή
  5. Περαστικά σου... Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας έδωσες... και σου εύχομαι να μην σου ξανασυμβεί. Καλή σου νύχτα... Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοσορισες Νεφελη μου στο σπιτακι μου!!! Ευχαριστω για τις ευχες σου!!!

      Διαγραφή
  6. Ελπίζω όλα να είναι καλά...
    Μακάρι όλοι μας να γνωρίζαμε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τί κάνουμε σε τέτοιες ή αντίστοιχες περιπτώσεις...
    Φιλάκια, γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοφία μου τα έχουμε περάσει πριν 2-3 χρόνια με το γαμπρό μου και ξέρω πόσο συνταρακτικό είναι για όσους το ζουν από κοντά , πόσο μάλλον για σένα!
    Περαστικά χαρά μου , από καρδιάς σου εύχομαι!
    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δημοσίευσες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ καλα τα ελεγες για την διατροφη αλλα εγω δεν ακουγα κουκλα μου.Τωρα ολα κομμενα.Δεν μπορης να φανταστης ποσο αιμα ετρεχε ποταμι σου λεω και δεν σταματουσε με τιποτα.Φιλια και απο μενα κοριτσι μου ευχαριστω!!!

      Διαγραφή
  8. Ασε τι επαθα γλυκια μου Γιαννα!!! Δοξα το θεο ολα καλα!!! και εγω χαιρομαι που διαβασα για την ρινοραγια και τα μετεφερα εδω γιατι καμμια φορα δεν γνωριζουμε πολλα πραγματα.Νομιζω και ενα αιμοστατικο υγρο απο το φαρμακειο πρεπει να υπαρχει παντα στο σπιτι μας!!!φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πωωωω!
    Φαντάζομαι την λαχτάρα που θα πήρες!
    Γενικά τρέμω τις πάσης φύσεως αιμορραγίες!
    Περαστικά και σιδερένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαχταρα δε λες τιποτα αλλα προσπαθησα να κρατησω και την ψυχραιμια μου γιατι ημουν μονη.Ευχαριστω για τις ευχες σου!!!

      Διαγραφή
    2. Λαχταρα δε λες τιποτα αλλα προσπαθησα να κρατησω και την ψυχραιμια μου γιατι ημουν μονη. σε ευχαριστω για τις ευχες σου!!!

      Διαγραφή
  10. Περαστικα σου,Σοφία μου!!!! Σ'ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες !
    Να προσέχεις καλή μου!!!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλα Μαριαννα μου ευχαριστω πολυ για τα περαστικα. Προσεχω και την παρακολουθω την πιεση παιρνω και καθε μερα χαπι αλλα..... τι να πω ηταν να γινει!!! φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  11. Σοφια μου καλημερα!
    Ανυσηχησα τοσο για σενα!
    Χαιρομαι που ολα πηγαν καλα και εισαι και παλι ευδιαθετη κοντα μας!
    Μου ελειψες παρα παρα πολυ!
    Σε εψαχνα! <3
    Ευχαριστουμε για οσα μας εμαθες σημερα!
    Να εισαι καλα αγαπη μου!
    Και να μας προσεχεις τον εαυτο σου γιατι σε αγαπαμε πολυ!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα αδυναμια μου!!! τι νομιζατε οτι θα γλυτωσεται απο μενα χα!χα!χα!.Ναι δοξα τον Θεο ολα πηγανε καλα. Ειλικρινα το μονο ατομο που σκεφτομουν ηταν η μικρη μου μην παθω κατι και την αφησω μονη. Και εγω σας αγαπαω και το ξερεται!!! φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περαστικά σου Σοφάκι μου!!! Άντε τώρα να φανταστείς ότι μπορείς να πάθεις ζημιά από ένα άνοιγμα της μύτης σου!!!!!!!! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!!!! Πολλά φιλιά και να προσέχεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπη μου γλυκια ποσο χαρηκα που σε ακουσα στο τηλ!!!!! Ευχαριστω και παλι για τις ευχες σου!!! φιλια σε σενα και στην Δημητρα!!!

      Διαγραφή
  14. περαστικα γλυκια μου!!!σευχαριστουμε πολυ ....γιαυτη την αναρτηση...πολυ χρησιμη!!!
    να προσεχεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σοφούλα μου!!!!!!!!!!!!!!
    Δε φαντάζεσαι πόσο πολύ στεναχωρήθηκα... Καλό ήταν που άνοιξε η μύτη σου βέβαια κι έπεσε αυτόματα η πίεση αλλά αυτή την τραγική κατάσταση την είχα περάσει όταν η κόρη μου ήταν μικρή. Με κουβά μάζευα το αίμα που γέμιζε όλο το σπίτι... Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και καλά έκανες που τις ανάρτησες κοπέλα μου...
    Κι εγώ τα τελευταία τρία χρόνια από υποτασική που ήμουν πάντα, ανεβάζω πλέον υψηλή πίεση και σε καταλαβαίνω...
    Να είναι περαστικό κι άλλο κακό να μη συμβεί γλυκιά μου...

    Πολλή αγάπη και φιλιά σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοξα το Θεο Μαιρουλα μου ολα πηγαν καλα.Ηπιεση ειναι υπουλο πραγμα και πρεπει να προσεχουμε.Σε ευχαριστω που περασες αφησες τις ευχες σου και μοιραστηκες την εμπειρια σου μαζι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύτιμες οι πληροφορίες σου!!!!Να είσαι καλά,καλό βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περαστικά σου.
    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι έπαθες , κοπέλα μου;;Ομως, τέλος καλό, όλα καλά! Ασε, εγω εχω τόσο πολύ εξοικοιωθεί με ανοίγματα της μύτης του γιού μου οταν ηταν μικρότερος που ..χόρτασα!!! χαχα!! Περαστικά !!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ασε πεπη μου τρελαθηκα απο το αιμα που ειδα !!!δοξα το ΘΕΟ ολα καλα πηγανε και συνεχιζω την θεραπεια μου!!!φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...Πέρνα από το blog μου για να συμμετάσχεις στο παιχνίδι της αγάπης...
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ·.°•.¸♡♡
    Ótimo post. Eu não sabia que gotas de limão também ajudam.
    Obrigada pelas informações.

    ✿彡 Boa semana!
    Beijinhos.¸.•°✿✿⊱
    °•.¸♫♬° ·.Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή